Aangifte vastgoed in Tenerife

Als eigenaar van vastgoed op Tenerife dient u aan een aantal verplichtingen te voldoen, waaronder de aangifte van uw vastgoed bij de Spaanse fiscus. Een overzicht van de twee belangrijkste belastingen kan u hieronder terugvinden. Vergeet niet van ook uw vastgoed aan de Belgische fiscus aan te geven.

IMPUESTO DE BIENES INMUEBLES

Als eigenaar op Tenerife dient u jaarlijks de IBI te betalen, dit is het kadastraal inkomen van uw onroerend goed, ongeacht of u nu resident of niet-resident bent, iedere eigenaar betaalt deze belasting. Dit dient betaald te worden rond (half) juni, ofwel persoonlijk aan het loket of  via uw bank. Indien u uw aankoop door ons heeft laat verzorgen, dan wordt dit gedomicilieerd op uw Spaanse bankrekening zodat u niets hoeft te doen!

IMPUESTO SOBRE LA RENTA DE NO RESIDENTES

Als eigenaar en niet-resident (met andere woorden u woont officieel niet meer dan een half jaar in Tenerife en betaalt er ook geen inkomensbelasting) moet u jaarlijks een bijkomende taks op uw eigendom betalen, de zogenaamde Impuesto sobre la Renta de no Residentes. In de volksmond de Modelo 210 genaamd. Deze belasting wordt berekend rekening houdend met het reële inkomen verkregen uit de eigendon of een fictief inkomen. De aangifte is individueel en afzonderlijk voor elke eigenaar afhankelijk van het percentage van eigendom van elke woning. Dus een koppel dat beide 50% bezit, dienen beide een aangifte voor 50% in te dienen.

OPGELET, bij de aangifte vastgoed in Tenerife moet u zelf het initiatief nemen om deze belasting te betalen, u zal niet gecontacteerd worden door de overheid om dit te doen. Echter bij het niet betalen krijgt u een boete van 20% plus wettelijke interesten.

U verhuurt uw vastgoed

Belasting wanneer wordt verhuurd:

In deze gevallen worden de bruto huurinkomsten belast aan 19% voor de residenten van de EU, Noorwegen en Ijsland, of 24% indien je resident bent van een ander land, zonder de mogelijkheid om enige kosten van de woning te kunnen inbrengen als niet-resident. Ook in dit geval wordt 19% betaald op de periodes dat de woning daadwerkelijk is verhuurd. In de periodes dat de woning niet is verhuurd, wordt de notionele inkomstenbelasting toegepast.

Onder normale omstandigheden zal u wanneer u verhuurt een kwartaalaangifte moeten indienen, en uiteindelijk een vijfde aangifte voor de niet verhuurde periodes.

Meer uitleg over vastgoed verhuren in Tenerife.

U verhuurt uw vastgoed niet

Belasting wanneer niet wordt verhuurd:

De belasting wordt berekend op basis van een percentage op de belastbare waarde die op haar beurt gebaseerd wordt op de kadastrale waarde van de woning. Dit percentage is voor elke gemeente verschillend, zoals ook de kadastrale waarde voor elke gemeente sterk uiteenloopt. Het berekende bedrag wordt beschouwd als een fictief inkomen. Dit fictief inkomen geldt voor de periodes dat de woning daadwerkelijk leeg blijft en wordt belast aan een belastingtarief van 19% voor de residenten van de EU, Noorwegen en Ijsland, 24% indien je resident bent van een ander land. Laat ons uw jaarlijkse aangifte verzorgen (uitrekenen, betalen en indienen) zodat je nooit in de problemen komt. Alle info kan je op de pagina voor het indienen van de belastingen voor de niet-residenten terugvinden of je neemt gewoon contact met ons op! Opgelet, versterkte controles zijn bezig om de wanbetalers op te sporen en boetes worden uitgedeeld, lees ons blogartikel hierover.

Aangifte vastgoed in Tenerife/Spanje:

Alle informatie met betrekking tot de belasting voor niet residenten kan u HIER terugvinden.

Zorg ervoor dat u in orde bent en kunt genieten van uw Spaans vastgoed zonder zorgen!

aangifte vastgoed in Tenerife

Blijf gratis op de hoogte van het laatste vastgoed nieuws in Tenerife met de nieuwsbrief van Seb Leeson & Co. 

Invalid email address
U kan zich ten allen tijde uitschrijven.