Modelo 210 – Belasting niet resident in Spanje

Als eigenaar van vastgoed in Spanje (dus ook op Tenerife) dient u jaarlijks 2 belastingen te betalen inzake uw onroerend(e) goed(eren):

De eerste is de Impuesto sobre los Bienes Inmuebles (IBI), deze is te vergelijken met het Kadastraal Inkomen (KI) in België. Indien u bij uw aankoop door ons bijgestaan wordt dient u hier niets voor te doen, wij zorgen ervoor dat dit automatisch gedebiteerd wordt van uw bankrekening. Indien dit niet automatisch gedebiteerd wordt, en u wenst dit alsnog in orde te brengen, neem dan contact met ons op zodat we dat voor u in orde kunnen brengen.

De tweede is de belasting niet resident. In de volksmond het “Modelo 210” genaamd, naar de nummer van het document dat hiervoor gebruikt wordt. Dit artikel gaat over deze belasting, de belastingaangifte voor niet-residenten in Tenerife.

Belasting niet resident: Voor wie?

U dient de belasting niet resident in Spanje te betalen indien u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U hebt niet de Spaanse nationaliteit

 • U bent officieel niet permanent woonachtig op het Spaanse grondgebied. Dit wil zeggen dat u officieel niet in Spanje of de Canarische Eilanden woont, u bent ergens anders ingeschreven. Uw wettelijk adres (gekoppeld aan uw identiteitskaart) is niet in Spanje.

 • U bent geen fiscaal resident in Spanje. Met andere woorden, u dient uw jaarlijkse aangifte voor de personenbelasting niet in Spanje in maar in een ander land (bv België of Nederland).

Met andere woorden, uitzonderingen voorbehouden, zal u net als in het geval van de meeste mensen die een buitenverblijf kopen in Tenerife deze belastingaangifte moeten indienen en betalen. De officiële benaming is de “Impuesto sobre la Renta de no Residentes (sin establecimiento permanente)”.

Belasting niet resident: Draagschuld

De belastingaangifte dient door u jaarlijks, vrijwillig, ingediend te worden. U krijgt geen uitnodiging of bericht van de overheid dat u dit dient in te dienen en te betalen. Met andere woorden, het is een draagschuld (u moet deze zelf vrijwillig betalen) en geen haalschuld (de overheid stelt u niet in kennis). Verwarrend misschien omdat wij deze manier van werken niet gewoon zijn in België of Nederland.

Maar GEEN NOOD! Voor onze klanten brengen wij dit automatisch in orde en zal u wél op de hoogte gehouden worden door ons van het resultaat. Wij gaan immers de berekening maken en de nodige stappen voor u ondernemen zodat u voldoet aan alle verplichtingen en u dus derhalve géén boetes kan oplopen! Wenst u dat wij ons bekommeren om uw verplichtingen en belastingen in Spanje? Neem dan contact met ons op en we staan u graag te woord, voor minder dan u waarschijnlijk denkt!

Belasting niet resident: Hoe aangeven?

Het Modelo 210 is het formulier dat gebruikt wordt voor deze aangifte. De eenvoudigste manier is om met ons contact op te nemen en wij zorgen voor uw jaarlijkse aangifte. Op deze manier bent u er zeker van om het niet te vergeten, wij verwittigen u immers elk jaar van het te betalen bedrag, én zorgen we voor een optimalisatie van uw belastingen binnen het wettelijk kader.

Wij zullen over een aantal gegevens moeten beschikken om dit te kunnen doen, namelijk:

 • De kadastrale gegevens van uw eigendom. De belangrijke factoren zijn het kadastrale referte nummer, de kadastrale waarde van zowel de grond als de bebouwing en de laatste revisie van de kadastrale waarde, daar dit een invloed heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

 • Wie is de eigenaar van de eigendom? Indien er maar 1 eigenaar is, moet enkel hij/zij de aangifte indienen. Indien u als koppel bv beide voor 50% eigenaar bent (u hebt het samen aangekocht), dienen beide een aangifte voor respectievelijk 50% in te dienen. Indien u vruchtgebruik heeft en uw kinderen de naakte eigendom, dan gaan we de aangifte op uw naam doen.

 • NIE nummer eigenaar(s).

 • Identiteitskaart en wettelijke gegevens eigenaar(s).

 • De huidige (2019) aanslagvoet is 19% voor inwoners van de EU en 24% voor de rest van de wereld.

Belasting niet resident: Samenvatting

 • Jaarlijkse aangifte voor 31 december

 • Zelf aangeven, u krijgt geen uitnodiging van de overheid

 • Verplicht wanneer u geen fiscaal resident bent en vastgoed bezit in Spanje/Tenerife

 • Neem CONTACT met ons op zodat wij uw belastingen kunnen optimaliseren en indienen.

CONTACTEER ONS VOOR UW AANGIFTE
Wacht niet tot de laatste minuut!
Uw aangifte moet ingediend zijn in maximaal:
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Modelo-210

Blijf gratis op de hoogte van het laatste vastgoed nieuws in Tenerife met de nieuwsbrief van Seb Leeson & Co. 

Invalid email address
U kan zich ten allen tijde uitschrijven.