Modelo 210 – Belasting niet resident in Tenerife

Als eigenaar van vastgoed in Tenerife dient u jaarlijks 2 belastingen te betalen inzake uw onroerend(e) goed(eren):

De eerste is de Impuesto sobre los Bienes Inmuebles (IBI), deze is te vergelijken met het Kadastraal Inkomen (KI) in België. Indien u bij uw aankoop door ons bijgestaan wordt dient u hier niets voor te doen, wij zorgen ervoor dat dit automatisch gedebiteerd wordt van uw bankrekening.

De tweede is de belasting niet resident. In de volksmond het “Modelo 210” genaamd, naar de nummer van het document dat hiervoor gebruikt wordt. Dit artikel gaat over deze belasting, de belastingaangifte voor niet-residenten in Tenerife.

Belasting niet resident: Voor wie?

U dient de belasting niet resident in Spanje te betalen indien u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U hebt niet de Spaanse nationaliteit

 • U bent officieel niet permanent woonachtig op het Spaanse grondgebied. Dit wil zeggen dat u officieel niet in Spanje of de Canarische Eilanden woont, u bent ergens anders ingeschreven. Uw wettelijk adres (gekoppeld aan uw identiteitskaart) is niet in Spanje.

 • U bent geen fiscaal resident in Spanje. Met andere woorden, u dient uw jaarlijkse aangifte voor de personenbelasting niet in Spanje in maar in een ander land (bv België of Nederland).

Met andere woorden, uitzonderingen voorbehouden, zal u net als in het geval van de meeste mensen die een buitenverblijf kopen in Tenerife deze belastingaangifte moeten indienen en betalen. De officiële benaming is de “Impuesto sobre la Renta de no Residentes (sin establecimiento permanente)”.

Belasting niet resident: Draagschuld

De belastingaangifte dient door u jaarlijks, vrijwillig, ingediend te worden. U krijgt geen uitnodiging of bericht van de overheid dat u dit dient in te dienen en te betalen. Met andere woorden, het is een draagschuld (u moet deze zelf vrijwillig betalen) en geen haalschuld (de overheid stelt u niet in kennis). Verwarrend misschien omdat wij deze manier van werken niet gewoon zijn in België of Nederland.

Belasting niet resident: Hoe aangeven?

De belasting niet resident wordt aangegeven door middel van het formulier MODELO 210.

Het Modelo 210 is het formulier dat gebruikt wordt voor deze aangifte. Het goede nieuws is dat u dit vanuit eender waar kan indienen, het is namelijk mogelijk om dit online in te vullen en in te dienen. U zal wel over een aantal gegevens moeten beschikken om dit te kunnen doen, namelijk:

 • De kadastrale gegevens van uw eigendom. Deze kan u bekomen bij het kadaster (“catastro”) van de gemeente waar uw eigendom is ingeschreven. De belangrijke factoren zijn het kadastrale referte nummer, de kadastrale waarde en de laatste revisie.

 • Wie bezit de eigendom? Indien er maar 1 eigenaar is, moet enkel hij/zij de aangifte indienen. Indien u als koppel bv beide voor 50% eigenaar bent (u hebt het samen aangekocht), dienen beide een aangifte voor respectievelijk 50% in te dienen.

 • NIE nummer eigenaar(s).

 • Identiteitskaart en wettelijke gegevens eigenaar(s).

 • Indien er een revisie is geweest in de laatste 10 jaar dient u de kadastrale waarde te vermenigvuldigen met 1,1% voor vak 04 en vak 22

 • Indien er geen revisie is geweest in de laatste 10 jaar dient u de kadastrale waarde te vermenigvuldigen met 2% voor vak 04 en vak 22

 • De huidige aanslagvoet is momenteel 19%

U kan hier het model 210 terugvinden.

Belasting niet resident: Samenvatting

 • Jaarlijkse aangifte voor 31 december

 • Zelf aangeven, u krijgt geen uitnodiging van de overheid

 • Verplicht wanneer u geen fiscaal resident bent en vastgoed bezit in Spanje/Tenerife

Belasting niet resident: Voorbeeld

Modelo 210 - Belasting niet resident - Deel 1
Modelo 210 - Belasting niet resident - Deel 1

Met dank aan Devos Guy en Engels Marc voor deze voorbeelden.

Belasting-niet-resident-footer - Impôts pour les non résidents

Blijf gratis op de hoogte van het laatste vastgoed nieuws in Tenerife met de nieuwsbrief van Seb Leeson & Co. 

Invalid email address
U kan zich ten allen tijde uitschrijven.