De voorwaarden om te verhuren of te huren in Tenerife op lange termijn werden eind december 2018 aangepast om de rechten van de huurders beter te waarborgen, aangezien er een grotere vraag dan aanbod is voor lange termijn huren in Tenerife.
Bij lange termijn huur spreken we over een contract van minimaal 1 jaar. Na dit initiële jaar wordt het contract automatisch verlengd tot een periode van 5 jaar, daar waar het vroeger maar tot 3 jaar mogelijk was. Elke daaropvolgende verlenging is automatisch voor een periode van 3 jaar. Dit geeft je dus als verhuurder enkel de mogelijkheid om het contract te verbreken met je huurder na 1 jaar, of na de volle periode van 5 jaar. (wanbetalingen buiten beschouwing).
Wanneer je een eigendom wil verhuren, is de wettelijke borg bepaald op 1 maand huur.
Daar bovenop kan je in een aantal gevallen een extra waarborg overeenkomen met een equivalent van maximaal 2 maanden huur. Maar de wettelijke borg is 1 maand huur.
Het huurcontract moet ondertekend zijn door zowel de verhuurder als de huurder en moet beide identiteitsnummers bevatten. Strikt genomen dient een huurcontract bij de notaris ondertekend te zijn en ingeschreven in het Spaanse kadaster (Registro de la Propiedad), maar dit is raar of zelden het geval.
Bij wanbetaling moet een huiseigenaar naar de rechtbank stappen om de huurder uit zijn woning te krijgen. Dit kan door de huurders vermeden worden als ze de achterstallige huur onmiddellijk betalen in de rechtbank, indien het de eerste maal is. Bij langdurige wanbetaling kan de eigenaar vragen voor een uitzetting binnen de 10 dagen.
De verandering in de nieuwe wetgeving is gericht naar de sociaal zwakkeren van de maatschappij. Zij kunnen nu enkel uit de woonst gezet worden als er door de rechtbank of de sociale instanties een nieuw onderkomen voorzien is voor hen.
Als de eigenaar van de woning een rechtspersoon is, dan dienen de administratiekosten en de kosten voor het opstellen van het contract door hem betaald te worden. Dit is niet het geval indien de eigenaar een privé persoon betreft.
Maandelijkse kosten zoals water, elektriciteit en internet dienen door de huurder betaald te worden en kunnen door de eigenaar bovenop de huur gerekend worden. Huisvuil, communiteit en IBI dienen normaal gezien door de verhuurder betaald te worden.
Voor de toeristische verhuur zijn we nog aan het wachten op een besluit van de regering om te zien wat er zal veranderen.