Nieuwe Spaanse belastingcontroles: een update…

De Spaanse fiscus heeft vorig jaar honderden nieuwe mensen aangeworven met als bedoeling de door haar misgelopen inkomsten aan te pakken. Daaronder vallen ook de befaamde belastingen voor de niet residenten. De fiscus beschikt namelijk over alle gegevens, maar in tegenstelling tot wat we gewend zijn in België of Nederland, moet je als eigenaar zelf instaan voor de berekening, aangifte en betaling van deze belasting. Het is dus een draagbelasting (jij moet ervoor zorgen) en geen haalbelasting (de fiscus moet het niet bij jou komen halen).

Doe je dit niet, dan heeft de fiscus 4 jaar tijd om zelf een berekening te maken en te vermeerderen met een (fikse) boete. De nieuwe aanwervingen missen hun effect niet! In de laatste weken zijn we door verschillende mensen gecontacteerd geweest dat zij een brief hebben ontvangen dat ze hun aangifte(s) niet gedaan hebben. De fiscus is dus mometeel een inhaalbeweging aan het maken en het jaar 2016 wordt onder het vergrootglas genomen. De tijd dat je dus ongemerkt kon genieten van je vastgoed zonder de nodige belastingen erop te betalen, is dus stilletjesaan ten einde. Was je in de laatste jaren eigenaar van vastgoed en heb je geen aangifte ingediend? Neem dan contact met ons op per mail (seb.leeson@gmail.com) zodat dit alsnog berekend, aangegeven en betaald kan worden om een boete te vermijden.

Onze klanten hoeven zich nergens druk om te maken voor deze Spaanse belastingcontroles, het gaat hier over de belasting die we jaarlijks voor jullie uitrekenen en per mail meedelen en die jullie aan ons storten.

Misschien nog even kort toelichten welke belastingen je betaalt wanneer je vastgoed bezit in Spanje:

  • IBI: Kadastraal Inkomen/Grondlasten. Meestal betaal je dit in de periode rond juni en vaak is dit gedomicilieerd op je bankrekening.
  • Impuesto sobre la renta de no residentes: Belasting op het inkomen van niet-residenten. Met andere woorden je dient ook in Spanje jaarlijks een aangifte in te dienen als je vastgoed bezit en deze niet verhuurd, of elk kwartaal als je verhuurt. Meer info kan je op deze pagina lezen.
  • Vermogensbelasting: in functie van het vermogen dat je bezit en de regio zal je ook nog een vermogensaangifte moeten indienen. (700.000€ voor de Canarische Eilanden)