Vastgoed verhuren in Tenerife

Wil u vastgoed verhuren in Tenerife? Dan moet u zich ervan bewust zijn dat het op Tenerife enigszins gecompliceerder is dan bij ons. Het type verhuur dat toegestaan wordt is afhankelijk van de duur van de huur en van de ligging van het vastgoed.

Looptijd van de verhuur

Korte  termijn

Vastgoed verhuren in Tenerife met kortetermijn contracten: (contrato de arrendamiento por temporada) lopen normaal drie of zes maanden, tot maximum 1 jaar. Hoe lang het contract ook loopt, de voorwaarden zijn bindend voor beide partijen en er is geen opzegtermijn omdat beide partijen de volledige contractperiode moeten respecteren.

Het is echter belangrijk op te merken dat de korte termijncontracten in geen geval bedoeld zijn voor gewone residentiële doeleinden. Het zijn contracten voor een specifiek doel, bijv. tijdelijke stage, studie, enz., en niet voor de gewone gebruikelijke hoofdverblijfplaats. De hoofdverblijfplaats van de huurder moet worden vermeld in het contract (het thuisadres in bijvoorbeeld België). Ze kunnen ook niet voor toeristische doeleinden dienen. De overheid (Turismo) zegt dat een dergelijk contract van minder dan drie maanden door de regering als toeristisch zal worden beschouwd, en daarop worden boetes opgelegd aan eigenaren wanneer ze dergelijke illegale contracten aanbieden.

Lange  termijn

Vastgoed verhuren in Tenerife met langlopende contracten: (contrato de arrendamiento de vivienda) gelden minimum één jaar en lopen in grote lijnen gelijk met een klassiek huurcontract in de Lage Landen. De huurder is in hoge mate beschermd door de wet, inclusief het recht om het contract te verlengen met 5 jaar, en daarna 3 jaar, met huurprijsverhogingen kleiner of gelijk aan het inflatiepercentage. Lees ook ons blogartikel inzake huren in Tenerife op lange termijn.

Ligging van het vastgoed

De wettelijke en kadastrale ligging van het vastgoed wordt bepaald door de ligging in een gebied en niet door de statuten van een complex, het uitzicht of uw eigen interpretatie. De kennis van de exacte wettelijke ligging is bepalend om te weten of het vastgoed ingekleurd wordt als residentieel, toeristisch of beide.

Residentieel

  • U kan het verhuren met een langlopend contrato de arrendamiento de vivienda. (zie uitleg hierboven).

  • U kan het verhuren op korte termijn met een contrato de arrendamiento por temporada (zie uitleg hierboven).

  • U kan het verhuren aan toeristen onder de vigerende wetgeving van de vivienda vacacional. Deze vivienda vacacional (VV) moet zich in een niet-toeristisch gebied bevinden, en eigenaars moeten een declaración de responsable hebben gemaakt. Dit is een reeks documenten, juridisch bindende officiële verklaringen en naleving van wettelijke vereisten. Bovendien moeten eigenaars geregistreerd zijn bij de IGIC en het aanrekenen op alle facturen voor alle verhuringen en moeten ze driemaandelijkse IGIC-aangiften opmaken en indienen. Indien in de reglementen van de verenigde eigenaars (comunidad) vermeld staat dat er geen verhuur is toegestaan, dan kunt u uiteraard ook niet verhuren. Overtredingen van de VV-regeling worden gedefinieerd als “zeer ernstig”, en worden bovendien beboet met boetes van € 30.000 tot € 300.000. Een voorbeeld van een residentieel ingekleurd gebied is het dorp van Palm-Mar.

Toeristisch

  • U kan het verhuren met een langlopend contrato de arrendamiento de vivienda. (zie uitleg hierboven).

  • U kan het verhuren op korte termijn met een contrato de arrendamiento por temporada (zie uitleg hierboven).

  • U kan het verhuren aan toeristen, maar enkel en alleen via het “enige (unieke) agentuur systeem”. Dit wil zeggen dat er slechts 1 agent of kantoor is die de verhuur mag doen in het complex en die daarvoor aangeduid en bevoegd is. Zelf privé verhuren met toeristische doeleinden is dus verboden indien uw vastgoed ingekleurd is als toeristisch. Begrijpen wie kan, maar de wet is nu eenmaal zo op dit ogenblik. Boetes liggen tussen de € 1.500 en € 30.000. Een voorbeeld hiervan is Parque Santiago 3 of 4 in Playa de Las Américas.

Zona mixta

Indien uw vastgoed is ingekleurd als Residentieel-Toeristisch moeten we u het antwoord schuldig blijven. De wet is onduidelijk van wat u wel of niet mag doen…

Verplichtingen

Vergeet niet dat u als eigenaar van vastgoed in Tenerife aan een aantal verplichtingen moet voldoen:

  • Om te mogen verhuren op korte termijn, zal u ook in het bezit moeten zijn van een verhuurvergunning. Meer informatie hierover kan u terugvinden op onze pagina VERHUURVERGUNNING IN SPANJE.

  • U dient de verworven inkomsten uit de verhuur elk trimester aan te geven in Spanje. Meer uitleg alsook onze dienstverlening kan je op onze pagina BELASTINGEN VERHUUR IN SPANJE lezen. We helpen u graag verder, zodat u met alles in orde bent. Wij zullen ook voor u elke 3 maanden de aangifte berekenen en indienen.

  • Er zijn fiscale gevolgen in Tenerife en tevens dient u elk jaar de belasting voor niet residenten te betalen.

VASTGOED-VERHUREN-IN-TENERIFE-footer

Blijf gratis op de hoogte van het laatste vastgoed nieuws in Tenerife met de nieuwsbrief van Seb Leeson & Co. 

Invalid email address
U kan zich ten allen tijde uitschrijven.