Onlangs werden wij uitgenodigd om mee te werken binnen een discussiegroep waarin de problematiek van de Vivienda Vacacional werd besproken. De Vivienda Vacacional is de regelgeving die de korte termijnverhuur voor toeristische doeleinden beschrijft wanneer je je buitenverblijf te huur aanbiedt via platformen zoals Booking, Airbnb of andere internetplatformen. Dit geldt dus niet als je verhuurt op lange termijn, er zijn immers verschillende mogelijkheden om te verhuren in Tenerife.

Samen met verschillende geïnteresseerde partijen, waaronder de burgemeester van Puerto de La Cruz en een aantal politiekers, advocaten en mensen uit de immosector werd het debat gevoerd inzake de miskleun van deze regelgeving.

Wij beweren wel degelijk miskleun, omdat de huidige regelgeving compleet onaanvaardbaar is. De Canarische Eilanden is de enige plek ter wereld waar je géén toeristische verhuur mag aanbieden in een toeristische zone. Begrijpen wie kan. Je mag wél verhuren in residentiële zones, daar waar de lokale mensen wonen en vanwaar ze elke dag naar hun werk vertrekken. Zij krijgen ineens toeristen als buren, met alle gevolgen van dien. Waar is de logica?

De reden van deze miskleun moeten we niet ver zoeken. De hotellobby beschouwt de private verhuur in toeristische gebieden (daar waar ook de hotels gevestigd zijn) als concurrentie en zet de regering onder druk. Vier jaar legislatuur is verloren gegaan inzake dit onderwerp, daar alle door de Canarische overheid opgelegde regels veelal door het Hooggerechtshof nietig verklaard werden of aangepast dienden te worden. In januari 2019 werd de overheid wederom teruggefloten. De reactie van de overheid was dan om het probleem door te schuiven naar de gemeenten.

De gemeenten moeten nu elk op hun eigen grondgebied beslissen waar er wel en niet verhuurd mag worden onder de regelgeving van de Vivienda Vacacional. Gebied per gebied, perceel per perceel, gebouw per gebouw moet onderzocht en verantwoord worden. Een serieuze karwei die moet uitgevoerd worden. De technisch ingenieur van de gemeente is verantwoordelijk om deze beslissing te nemen en deze ook te staven. U hoort het goed, slechts 1 persoon is daarvoor verantwoordelijk. 

Ik ga verder geen commentaar geven, ik denk dat het voor zichzelf spreekt dat het niet morgen in orde zal zijn, helaas! 

Bovendien zijn er momenteel verkiezingen en is er dus politieke onwil om ook maar iets te ondernemen! Geen enkele politicus wil aan dit onderwerp raken tot hij of zij zeker is van een zitje.

Uiteindelijk vragen we maar één ding: juridische zekerheid omtrent wat er wel en wat er niet mag, een duidelijke wetgeving die logisch is en niet contradictorisch is aan wat de mensen willen.

Als je weet dat in 2017 er net geen 16 miljoen toeristen naar de Canarische Eilanden afgezakt zijn, en er officieel slechts 9% gebruik hebben gemaakt van de woningen die aangeboden worden met een Vivienda Vacacionallicentie, dan is er nog veel werk aan de winkel om te voldoen aan de vraag van deze grote groep toeristen. En dan spreken we ons nog niet uit over de illegale verhuur die volgens onze bescheiden berekening wel eens zou kunnen oplopen tot een aanbod van 12% van alle aanbod van slaapgelegenheden op de Canarische Eilanden…

Blijf gratis op de hoogte van het laatste vastgoed nieuws in Tenerife met de nieuwsbrief van Seb Leeson & Co. 

Invalid email address
U kan zich ten allen tijde uitschrijven.